Apie mane

Mano nuotrauka
Adresas: Dariaus ir Girėno g. 6 Aukštadvaris LT - 21254 Telefonas: 8 528 65234 Dirbame: pirmadienį - penktadienį nuo 10.00 iki 18.00 val.

2014 m. balandžio 7 d., pirmadienis

Įamžinta Čižiūnų mokyklos atmintis



Bėga laikas, keičiasi santvarkos, lėkte pralekia žmonių gyvenimai.
Tačiau ko gero kiekvienas atmintyje turi išsaugojęs brangiausius vaikystės prisiminimus, tarp kurių – pirmoji kelionė į mokyklą, susitikimas su pirmuoju mokytoju, mokykloje patirti įspūdžiai, išgirstos svarbiausios gyvenimo tiesos ir išmintys.
Čižiūnų krašto žmonėms, esamiems ir buvusiems, vaikystę nušvietusiu žiburiu ilgai buvo Čižiūnų mokykla. Jos atminimą ir joje dirbusių mokytojų skleistą šviesą įamžinti ir išsaugoti ėmėsi  istorikas, humanitarinių mokslų daktaras, žymus tautotyrininkas ir žurnalistas Kazys Račkauskas. Jis, padedamas savanorių entuziastų, ketverius metus rinko, sistemino medžiagą apie jau uždarytą Čižiūnų mokyklą ir sudėjo po kruopelytę surinktas žinias, atsiminimus į solidžią knygą  „Čižiūnų židinio šviesa“. Joje – 1922-2006 metų Čižiūnų mokyklos istorija, jos mokytojų, tikrų šviesuolių, patriotų, dvasios ugdytojų  gyvenimai  ir likimai. Tai tikras to laikotarpio Lietuvos švietimo, kultūros atspindys.
Ši knyga buvo pagarbiai sutikta Aukštadvaryje.  Į pristatymą susirinkę Čižiūnų bei Aukštadvario senbuviai, istorikai, žurnalistai, pedagogai klausėsi ištraukos iš knygos (skaitė  R. Jarmalavičiūtė), dr. K. Račkausko minčių apie tai, kas sudėta ir kas netilpo į šį leidinį, apie tautos kultūrinės savasties išsaugojimo būtinumą. Rašytojas ir žurnalistas Jonas Laurinavičius priminė, kad tokie darbai nudirbami paaukoto laiko, jėgų ir net sveikatos sąskaita. Aukštadvario seniūnė Jadvyga Dzencevičienė kraštiečių vardu dėkojo autoriui už neįkainojamą darbą. Įdomu buvo išgirsti buvusios ilgametės Čižiūnų mokyklos mokytojos Zofijos Aliukonienės mintis ne vien apie praeitį, bet ir apie šiandieninę mokyklą, valstybės požiūrį į kaimo mokyklas. 
Susirinkusieji galėjo apžiūrėti literatūros parodą „Kazio Račkausko darbai“, kurią parengė Aukštadvario ir Čižiūnų bibliotekos, o papildė dr. K. Račkausko atsivežti leidiniai, bei įsigyti naująją knygą, kuri ne vienai šeimai bus vertingu ir ilgai skaitomu, aptariamu turtu.
Knygos „Čižiūnų židinio šviesa“ pristatymą Aukštadvaryje organizavo Aukštadvario seniūnė J. Dzencevičienė, Trakų kultūros rūmų Aukštadvario padalinio vadovė T. Mikutavičienė, Trakų viešosios bibliotekos Aukštadvario ir Čižiūnų filialų vedėjos  R. Jarmalavičiūtė ir R. Mackevičienė.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą