Apie mane

Mano nuotrauka
Adresas: Dariaus ir Girėno g. 6 Aukštadvaris LT - 21254 Telefonas: 8 528 65234 Dirbame: pirmadienį - penktadienį nuo 10.00 iki 18.00 val.

2016 m. vasario 4 d., ketvirtadienis

Žiemos švenčių burtai ir tikėjimai prisiminti bibliotekoje

          STEBUKLINGAS METŲ LAIKAS  BAIGĖSI - PRASIDEDA  GAMTOS BUDIMAS  

             Atrodo, dar taip  neseniai atšventėme vieną iš didžiausių metų švenčių – Kalėdas, praėjo Trys karaliai, o štai ir viduržiemis su bevaikščiojančiu barsuku mus pasitiko...   

  Aukštadvario bibliotekoje vyko renginys „Tikėjimai ir burtai tarpušvenčiu: Nuo Šv.Andriejaus iki Trijų Karalių (Krikštų) švenčių“.   Pagrindinis renginio tikslas buvo supažindinti vaikus su įdomiais lietuviškais papročiais, paaiškinti jų gilias ištakas.  Aukštadvario bibliotekos bibliotekininkė R. Jarmalavičiūtė ir Aukštadvario regioninio parko kultūrologė R. Balsevičiūtė paruošė vaikams įdomų užsiėmimą, tad vaikams buvo smagu patiems praktiškai pamėginti nuspėti savo laimę. Ateitį spėliojome iš ugnies šokimo, vaško bėgimo, šiaudo ilgumo, batų „nekojimo“ ir kitokių prosenovinių paslapčių.   Aukštadvario gimnazijos mokytojos N.Zubrickienė, Ž. Venskutonienė, I. Enziulaitienė pasirūpino, kad kuo daugiau vaikų ateitų į šią pamoką, kurioje dalyvavo visų Aukštadvario mokyklų moksleiviai. Iš įdomių pasakojimų sužinojome kuo ypatingas šis paslaptingiausias metų laikas.                          
 Taigi, tamsiuoju metų laiku gamtai apmirus, saulės kelias tampa trumpas. Pagrindiniai gamtos rato varikliai yra saulė ir mėnulis. Tačiau, pasak senolių jie pasikeičia keliais žiemą ir vasarą. Saulė žiemą keliauja mėnulio keliu, o mėnulis - vasaros. Net ir girioje vasarą šeimininkauja meška, žiemą užleisdama vietą elniui. Jau pirmykštis žmogus stengėsi nuspėti ateitį ir įminti gamtos mįsles. Baugus tamsusis advento (laukimo) laikotarpis, žmogų skatino  spartinti saulės sugrįžimą, magėjo nuspėti ateitį. Atėjusi krikščionybė prisitaikė prie prosenoviškos šventės. Kūdikėlio laukimas ir jo gimimas krikščioniškame pasaulyje ir yra saulė.
Ateities spėjimai, ypač didelė jaunimo pramoga,  būrimai prasidėdavo jau lapkričio 30 – ąją, Šv. Andriejaus dieną, sutampančią su advento pradžia. Adventas tarsi atidaro vartus į vėlių pasaulį, kurios atsiduria arti gyvųjų. Todėl šis metas toks palankus būrimams. Tarpušventis tęsiasi iki trijų karalių šventės. Pagal baltiškuosius papročius tai prosenovinė Krikštų šventė. Tradicijas perėmus krikščionybei šventė tapatinama su trimis išminčiais. Durys žymimos trimis kryželiais. Tai senasis reliktas, reiškiantis tris žvaigždes Šienpjovių žvaigždyne. Pačią saulėgrįžos pradžią,  arba kūdikėlio atėjimą į žemę žymi viena žvaigždė, o šventės pabaigą (vartų uždarymą) – trys žvaigdės. Tai reiškia, kad namuose pavėšėję vėlės mandagiai prašomos išvykti į savo pasaulį...  Nuo šiol  prasideda jau kitas, gamtos budimo metų ciklas.
Mes, Aukštadvario mokyklų moksleiviai, dėkojame Aukštadvario regionininio parko direkcijai ir bibliotekai už edukacinį darbą, švietimą ir patriotizmo skiepijimą jaunimo širdyse.

Ieva Baškevičiūtė, Aukštadvario gimnazijos moksleivė



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą